hide

RECOVER един втори прочит на кориците, които съм направил през последните две години за Жанет 45 и поглед назад към процеса им на направа.

Обикновено винаги водя записки и споделям работата си по всяка една от кориците, тъй като нещата там не са самоцелни и чисто естетични, всичко следва от самите книги, от историите вътре и моите наблюдения върху тях.

Неотдавна чух една много хубава история за художниците на филмови плакати от социализма, когато обикновено филмът е пристигал точно преди премиерата му и оформителят не е имал шанс да го гледа преди да направи плакатите, което много често е водело до интересни резултати. Десетилетия по-късно в ерата на медиите и интернет авторите на корици продължават тази практика у нас – рисува се по заглавието истински напредък е, ако поне се прочете синопсиса на книгата. А всъщност всичко е толкова лесно, всичко е вътре в текста – типография, илюстрация, композиция, цялото оформление е там и ти трябва само да го намериш и изкараш, много добър пример за това е Токио отменен. Цялото това отделяне на различните етапи на процесите на работа и споделянето им с читателите е много полезно и за мен самия, тъй като самото говорене/писане оформя още по-добре картината в собствената ми глава от една страна и от друга - показва на публиката, че този акт не е нещо тайно, неразбираемо и елитарно ами разбито на отделни етапи, то е всъщност доста семпло и разбираемо. Защото правенето на една корица не е просто илюстриране, то е четене, илюстриране, типография, която е част от илюстрацията, а не отделен фрагмент, то е изработка (да помислиш нещата в материал), то е и представяне и обяснение на предходните и всичко това довежда до един завършен процес – всяка една корица е всъщност един проект, резултат именно на целия този процес.

И така връщам се пак на процеса, мислите за него, скиците и типография в работни рисунки могат да се видят в рамките на един месец от 17 ноември в Wonder Bar по покана на Pink Onion и Wonder, съвместно с Жанет 45.