hide

Жанет 45 представя: Рей Клуун в България!

Нашумелият автор на "Отива една жена при лекаря", "Без нея", "Помощ, забремених жена си!" и "Бог е лудост" (превод Мария Енчева, оформление Райчо Станев) ще гостува в София и Пловдив.

Пловдив: 27 септември 2011 (вторник), 18:30
Камерна зала на Драматичен театър - Пловдив

София: 28 септември 2011 (сряда), 19:00
Театрална работилница "Сфумато"
ул. Димитър Греков 2

Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964 г.), известен сред приятелите си като Рей Клуун, се занимава с маркетинг преди да стане писател. През 2001 съпругата му умира от рак едва на 36. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”.

Книгата продава над 600 000 копия в Холандия, където оглавява класациите по продажби повече от 70 седмици.

Следващите книги на Рей Клуун е повестта „Помощ, забремених жена си” и романа „Без нея”, който е продължение на „Отива една жена при лекаря” и описва пътешествието му заедно с дъщеря му с каравана през Австралия в опит да се справят със загубата. За един месец от книгата в Холандия се продават над 125 000 броя.

Най-новата книга на Клуун, "Бог е лудост", е своеобразен размисъл върху Бог и мястото му в живота на съвременния човек.


Отзиви от България за "Отива една жена при лекаря"

„Тя е брутална. Безжалостна. Без никакво лустро. Интересна. Отразява парченца и от теб. Нещата от живота такива, каквито са. Гадни. Смешни. Патетични. Тъжни. Весели. Всякакви. Една от книгите, които още докато четеш, им знаеш края и това изобщо не те притеснява, нито намаля интереса ти. Една от книгите, които още докато четеш, си мислиш на кого да я препоръчаш, а списъкът се оказва много голям. Нямам спомен да съм ревала толкова на някоя книга.”

Из блога „Царството на Бу”


"Още преди да затворя и последната страница на "Отива една жена при лекаря" знаех, че тази книга ще ме промени. Тя ме трогна до смях и сълзи, очарова ме, въодушеви ме... Книга, която отвори въпроси. Книга, която съблече слоеве битийно-предпазна дебела кожа, за да стигна до същността си, до онези потискани, таени, пресичани и неизричани мисли и необходимости.
"Отива една жена..." ми помогна да осъзная, че животът е днес, сега, животът е това, което направиш да ти се случи, а всяко отлагане е не просто безрасъдно пилеене на време, то е равносилно на обличане на още една дебела кожа...

Гергана Семерджиева, читател


"Истинска. Чувствена. Болезнена. Накара ме да си запиша час за мамолог (най-малкото) и да си припомня дали достатъчно пълноценно изживявам дните си. . . чувствам се приятелка на "семейството", толкова лично е докосването. . . това не е книга за онкоболните, а по-скоро е книга за всички нас, загубили ориентация в битието... Преклон пред силните духом."

Отзив на Нели Куртева в books.bg


"Отива една жена при лекаря" стои под възглавницата ми от няколко дни. Не съм стигнала до края–запазила съм си две-три страници. . . Не съм приключила книгата, защото тогава ще ми се наложи доста да помисля. . . Отдавна никоя книга не ме е карала да си задавам толкова въпроси. Не ме е дразнила толкова, не ме е карала да плача или да се усмихвам..."

Отзив в списание HЕЯR от Поли Каменова


“Mислех, че книгата ще ме премаже, обаче не стана така. Или поне не по начина, по който го очаквах. Беше ми много тъжно, докато четях, понеже трябва да се случи най-ужасното, за да се промени човек към малко по-добро. В подобни моменти суетата от живота изглежда смешна и излишна. Защо правиш това или онова, за какъв дявол се държиш по такъв начин, при положение, че утре може да отидеш при един лекар и да разбереш, че ще умреш…”

Отзив на nikru в publishing2011.blogspot.com


"Именно искреността, както и невероятната лекота, с която се чете този тежък роман, го правят толкова успешен. Той разсмива и разплаква, без да е смешен или тъжен. Разказва с непринуденост, която често шокира. . . и се осмелява да каже неща, които са най-честите абонати за тъмните срамни кътчета на съзнанието ни. В същото време е и много топла и остроумна. А от край до край е най-вече истински човешка."

Отзив на Гергана Стойчева в slovesa.net


Тази книга е предел в представите ми за много и все важни неща. Преди всичко обаче осъзнавам, че ми липсва желание и порив да я оценявам, да пресявам образите и случките, в търсене на скритата авторова идея, да давам оценки за редно и нередно, за правилно и грешно, за морално и безнравствено. Приемам, без каквито и да било резерви, откровения разказ на един минал през ада мъж, стъписна от искреността, с която е поднесен. Какво ти стъписване!? Пометена съм! В състояние съм да изпитвам единстено съчувствие. И преклонение. Пред Любовта.

Ракът е чудовище – интелигентно, безпощадно и отмъстително. Стълкновението с него е жесток катаклизъм. Но за сетен път се убеждавам, че оцелелите духом след този катаклизъм са недостижимо по-големи, по-силни, по-истински.

Жени Адарска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания