hide

Етгар Керет гостува в България по покана на ИК Жанет 45, със специалното съдействие на Посолството на Израел в България. Керет ще представи първия си сборник с разкази на български
Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог
(превод Милена Варзоновцева, редактор на поредицата Нева Мичева). 

„Блестящ писател... напълно различен от всичко, което познавам. Гласът на следващото поколение.“ – Салман Рушди

Програма на турнето:
 
София
21 септември 2010, вторник
19:00, Софийска градска художествена галерия, зала 2
Ул. Ген. Гурко 1
 
Пловдив
22 септември 2010, сряда
19:00, Театър Hand, бул. Руски 18
 
Стара Загора
23 септември 2010, четвъртък
18:30, Библиотека Захари Княжески, бул. Руски 46

Етгар Керет (1967, Рамат Ган) пише разкази – пет сборника за последните 18 години (публикувани също в The New York Times, Le Monde, The Guardian и др.), преиздавани многократно в Израел, превеждани в различни рекомпилации на 30 езика и екранизирани в над 40 късометражни филма. Керет преподава в университета "Бен Гурион", събира международни отличия и критики, живее в Тел Авив със сина си Лев ("като Толстой, пък и на иврит това значи сърце") и жена си Шира Гефен (с нея през 2007 г. спечелиха в Кан "Златна камера" за дебютен пълнометражен филм с техния "Медуза").  

В "Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог", неговата първа книга на български, са включени дебютният ("Тръби", 1992) и третият му сборник ("Щастливите лагерници на Кнелер", 1998). Повестта "Щастливите лагерници на Кнелер", която е и най-дългото произведение на автора, е в основата на пълнометражния филм Wristcutters (2006) на режисьора Горан Дукич с Том Уейтс в ролята на Кнелер и музиката на Гогол бордело за фон, както и на култовия комикс "Пицария Камикадзе".