hide

11.00 лв.
9.90 лв.
 

Убиецът от нищото

Превод от
руски език
Редактор
Георги Борисов
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
11.00 лв.
Брой страници
224
Издадена на
09.2008
ISBN
978 954 977 257 9


Вероятно e уместно тази книга да се продава с предупреждение: Да се консумира внимателно и само в ограничени дози!

"Убиецът от нищото" не е за хора със слаби нерви. Не е за любители на леките и приятни четива. Не бива да посягате към нея от скука, ако ви е весело или сте в лек душевен смут. Четенето й прилича на надвесване над адовата бездна. В сравнение с Мамлеев Владимир Сорокин е автор на забавни анекдоти и приказки за деца.
"Убиецът от нищото" е нещо като Тарантино и братята Коен наведнъж. При Мамлеев кръвта също се лее обилно и непрестанно, но с една докарана до апотеоз абсурдна сериозност. Тук черният роман се пародира в особено диаболични оттенъци, а отколешният интерес на руската литература към тъмното и патологичното в човешката природа е достигнал зашеметяваща дълбочина.

За най-обръгналите, които преодолеят първите трийсетина страници, остава усещането за таен изход от сюрреалната мътилка, за лъч светлина в края на тунела, който не идва от приближаващ се насреща влак.

Действието на "Убиецът от нищото" се развива някъде през 60-те, но спокойно би могло да е началото на 90-те, или на новото хилядолетие. Героите на Мамлеев в голямата си част са маниакални убийци, чудновати екстрасенси и обикновени изверги, които убиват купища неподозиращи жертви и произнасят дълбоки философски монолози пред разфасованите им вътрешности.

В свое интервю Мамлеев разказва за двама руски музиканти, попаднали в Берлин, които възнамерявали да се самоубият. В нощта на съдбовното решение обаче прочели "Убиецът от нищото" и дружно решили, че в никакъв случай не бива да приключват с живота.

“Няма нищо страшно даже в най-страховитите пасажи – успокоява ни един от критиците на романа, - понеже в тях смъртта всъщност отсъства.”

 

Юрий Виталиевич Мамлеев (1931 – 2015) е руски писател, поет и драматург, основател на направлението метафизически реализъм. Роден е в Москва. Баща му, професор по психиатрия, загива по време на сталиновия терор.
През 1956 Мамлеев завършва Московския лесотехнически институт, после преподава математика в школата за младежи работници. През 60-те излиза в самиздат.
През 1975 емигрира в САЩ и преподава руска литература в Корнелския университет. През 1983 се мести в Париж, където се занимава с преподаване и писане.
За първи път е издаден в родината си пред 1989. От началото на 90-те живее ту в Париж, ту в Москва. Сред известните му произведения са: "Убиецът от нищото", “Московски гамбит”, “Вечният дом” и др. Пише разкази пиеси и философски есета.