hide

13.00 лв.
11.70 лв.
Извън наличност

Светлина в края на дулото

Преводач
Превод от
руски език
Редактор
Георги Борисов
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
13.00 лв.
Брой страници
335
Издадена на
06.2007
ISBN
978 954 491 316 8

Невъзможно е да се преразкаже съдържанието на тези криминални истории, както е невъзможно да се преразкаже ехото на древногръцкия хор и карнавалния кикот – толкова наситени са те с най-причудливи сюжетни ходове и скокове, съдби и ситуации, първобитна житейска философия и екзистенциален хаос, невъобразими словосъчетания и смесици между убийствено равния език на властта, високия поетичен слог и здравия жаргон на житейското дъно.

Георги Борисов

Казано по-просто, в лицето на този автор ние си имаме работа с писателя като инструмент на езика, а не с писател, който използва езика като инструмент. В руската литература от двайсети век такива случаи не са повече, отколкото в руската литература от миналия век. Имали сме двама: Андрей Платонов и Михаил Зошченко. През деветнайсети очевидно само Гогол. През двайсети век Алешковски се оказва трети и явно последен, защото векът наистина свършва – и въпреки изобилието от подрастващи таланти.

Йосиф Бродски

Социалната несправедливост или справедливост, хаосът или хармонията – това са все страни на една и съща реалност. А самата реалност е част от грандиозен процес, непостижим за нас. Най-точното определение на това, което ме кара да изписвам купища хартия, е желанието поне някак си да се закача, да се лепна за тази велика непостижимост. Да хвърля сянката на временното си съществуване върху цялата пълнота на времето.

Юз Алешковски