Автори / Евгения Белорусец

Евгения Белорусец

Евгения Марковна Белорусец е украинска писателка, фотограф и куратор. Родена е в Киев през 1980 г. От 1996 до 2002 г. учи немска филология в Националния лингвистичен университет в Киев, а от 2003 до 2005 г. защитава докторат по австрийска литература и философия във Виенския университет. От 2005 до 2006 г. учи и във Фотографското училище „Виктор Марушченко“ в Киев, където получава диплома
по документална фотография.

През 2008 г. е съосновател на списанието за литература и изкуство Prostory, а през 2009 г. става член на кураторската група Hudrada.

През 2010 г. печели конкурс за социална фотография, организиран от Кралското фотографско общество на Обединеното кралство в сътрудничество с в. „Гардиън“. Печелившата ѝ снимка е направена в рушаща се сграда в центъра на Киев, на ул. „Гоголевска“ 32А, чиито жители чакат преселване повече от двайсет години (Белорусец снима жителите в продължение на три години).

Снимки на Белорусец илюстрират сборниците „Евромайдан“ от 2014 и 2015 г., „Какъв е залогът в Украйна“ (под редакцията на Юрий Андрухович) и „Случаят Украйна. Европа и нейните ценности“.

През 2018 г. излиза литературният дебют на авторката – „Щастливи падения“.

В продължение на години Белорусец живее между Киев и Берлин. В Берлин работи и излага творбите си, а в Украйна събира материали за разкази и проекти. От декември 2021 г. тя отново живее постоянно в Киев, където става свидетел на началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

От 26 февруари до 5 април 2022 г. (когато Белорусец напуска Киев и заминава за Берлин) тя всекидневно съобщава за своето виждане за последиците от войната в подкаст в онлайн радиото rbbKultur под заглавие „Новини от Евгения“, а освен това води дневник, който се публикува на сайта на сп. „Шпигел“ (този дневник се превръща в експонат на Венецианското биенале).