Автори / Чимаманда Нгози Адичи

Чимаманда Нгози Адичи

Чимаманда Нгози Адичи е родена през 1977 г. в Нигерия. На 19 години заминава да учи в САЩ и остава да живее там. Автор е на сборника с разкази „Това нещо на врата ти“ (2009) и на три романа: „Пурпурен хибискус“ (2003), „Половин жълто слънце“ (2006) и „Американа“ (2013). Преведени на над тридесет езика, романите ѝ са удостоени с общо десет престижни литературни награди и фигурират в редица списъци от типа „Най-добрите книги на десетилетието според списание Тайм“ („Американа“).

На огромна възхита, интерес и популярност се радват не само творбите на Адичи, а и самата тя – като личност с блестящ ум и безспорна харизма. Носител на стипендия от фондацията Макартър (известна още като „стипендията на гениите“), Адичи е един от водещите глобални мислители на 2013 г. според списание Форейн Полиси, личност на годината за 2014 г. според списание Форбс Африка и сред стоте най-влиятелни личности в света за 2015 г. според списание Тайм.

Обичат я както литературният и интелектуалният елит, така и популярните медии, където често я канят заради оригиналния ѝ, безапелационно поднесен и безмилостно прицелен коментар по въпроси на деня, свързани с расизъм, феминизъм, постколониализъм, история и политика. Сред американските ѝ почитатели са Хилари Клинтън и Опра Уинфри, а разговорът между нея и Мишел Обама в края на 2018 г. в Лондон спокойно можеше да се проведе на Уембли – повече от 60 хиляди души чакаха за билети.

Понастоящем Адичи живее и в САЩ, и в Нигерия; често пътува по целия свят, за да говори пред публика. Лекцията ѝ от серията TED Talks от 2009 г. „Опасността от една-единствена история“ е сред 25-те най-гледани на всички времена, а „Всички трябва да сме феминисти“ от 2012 г. (пак в TED) възпламени световен дебат по темата и беше цитирана навсякъде – от песни на Бионсе до тениски на Диор.