Автори / Капка Касабова

Капка Касабова

Капка Касабова (1973) израства в София. На 18-годишна възраст eмигрира в Нова Зеландия със семейството си, където започва да пише на английски поезия, художествена проза и пътеписи. На български са издадени романите ѝ Вила Пасифика и Любов в земята на Мидас.

От 2005 година Капка Касабова живее в Шотландия, където е известна най-вече с характерната си хибридна художествена документалистика: Улица без име, Дванайсет минути любов: история с танго, Граница и Към езерото. Граница е преведена на повечето европейски езици, печели множество британски награди, включително на Британската академия, и е номинирана за няколко европейски награди.

Kъм езерото излиза на английски език през февруари 2020 г. и е класирана от много критици във Великобритания като една от значимите книги на годината. Представена е по Би Би Си като книга на седмицата и е номинирана за шотландската награда Highland Book Prize. Предстои да бъде преведена на множество европейски езици, най-скорошните от които са немски, полски и френски. Изданието, което държите в ръцете си, е първото преводно издание на книгата.

Капка Касабова (1973) израства в София. На 18-годишна възраст eмигрира със семей ството си в Нова Зеландия, където следва френска литература и започва да пише на англий ски език поезия, художествена проза и пътеписи.

От 2005 година Капка Касабова живее в Шотландия. На български са издадени автобиографичните Улица без име и Дванайсет минути любов: История с танго, както и романите ѝ Вила Пасифика и Любов в земята на Мидас.

Името на Капка Касабова се свързва най-вече с балканската ѝ поредица с художествена документалистика, започваща с Граница (2017). С тези си книги тя създава неповторима литературна форма, в която се преплитат география и етнография, политическа история, семейна биография, психология, екология и алхимия.

Във всички книги от четирилогията действието се развива в България и в съседни на нея страни. През шестте години след излизането си Граница се утвърди като модерна европейска класика на литературата за места и хора, изучавана е в университети в Европа и Северна Америка, носител е на множество британски и европейски награди, включително наградата на Британската академия и френската награда за
пътеписна литература „Никола Бувие“.

Втората книга от поредицата Kъм езерото (2020) печели наградата за най-добра чуждестранна книга на годината във Франция.

Еликсир (2023) е трета в поредицата.
Книгите на Капка Касабова са преведени на двайсет езика.