Автори / Колъм Маккан

Колъм Маккан

Колъм Маккан е автор на седем романа, три сборника с разкази и две книги с документалистика, преведени на над 40 езика. Носител е на много литературни награди и отличия.
„Нека големият свят се върти“ се превръща в едно от литературните събития на 2009 г. Романът печели Американската награда за литература, както и наградите International IMPAC Dublin Literary Award, Ambassador Award, Prix Deauville и Наградата за най-добър чуждестранен роман в Китай. Обявен
е за книга на годината от Amazon.com, Observer, Financial Times, The Guardian.

Романът му „Трансатлантик“ (2013) се превръща в международна сензация и влиза в списъка с най-продаваните книги на New York Times, като печели редица международни награди.

Най-новият му роман, „Апейрогон“ (2020), печели Prix Montluc, Elle Prize, Jewish National Book Award в САЩ, Orwell Prize, Dalkey Book Prize, German Peace Prize и Greggor von Rezzori Prize. Попада в дългия списък на „Букър“ и в краткия списък на Dublin Literary Award, a правата за филмирането му са купени от компанията на Стивън Спилбърг.

Както темите в творчеството на Маккан, така и географията им е многообразна – от бездомниците в нюйоркското метро, през конфликта в Северна Ирландия и последствията от събитията на 11 септември, до поетично пресъздаване на живота и културата на ромите в Европа. Обичан както от критици, така и от читатели, той е известен като „поетичен реалист“ – писател, който наднича в мрака, за да достигне до светлината отвъд него: „каквато и да е светлина, дори и най-покварената“.

„Вярвам в демократичността на разказа“, казва Маккан в едно от своите интервюта. „Обожавам факта, че историите ни могат да пресичат всякакви прегради и граници. Мисълта, че самият аз представлявам макар и мъничка част от литературното преживяване, ме възвисява. Израснах в дом, град и страна, изградени от книги. Не зная по-голяма привилегия от това да имаш възможността да разкажеш история
или да я чуеш. Разказът е единственото нещо, което може да надскочи живота.“

Роден в Дъблин през 1965 г., Маккан започва професионалната си кариера като журналист в The Irish Press. В началото на 80-те обикаля Северна Америка на велосипед, след което работи като водач сред природата в програма за малолетни престъпници в Тексас. След година и половина в Япония
той и съпругата му Алисън се преместват в Ню Йорк, където живеят понастоящем с трите си деца. Маккан преподава литература и творческо писане в Хънтър Колидж заедно с колегите си Питър Кери, Клер Месуд и Нейтън Ингландър.