Автори / Владимир Войнович

Владимир Войнович

Владимир Войнович се ражда в Душанбе, Такиджистан през 1932 г. Баща му е журналист от сръбски произход, майка му е еврейка и преподавателка по математика. Войнович става известен най-вече със сатиричната си проза, но пише и поезия. Докато работи за Московското радио в началото на 60-те, пише текста на космонавтския химн (“14 минут до старта”). Служил е в руската армия.
В началото на брежневия период творбите му престават да се печатат и започват да излизат в самиздат и в чужбина. През 1980 г. е принуден да емигрира заедно със семейството си. Установява се в Мюнхен и работи за радио “Свобода”.
През 1990 г. Горбачов му възстановява руското гражданство и оттогава авторът прекарва повече време в родината си.
Носител е на множество награди и отличия, сред тях наградата “Андрей Сахаров” (2002) и Държавната награда на руската федерация (2000). Освен с белетристика се занимава с художествена графика, излага и продава свои работи из различни галерии и чрез интернет.
Най-известната му творба безспорно е „Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин”, където виртуозно разкрива абсурдите на тоталитарната система. Книгата е филмирана от Иржи Менцел, а “Чонкин” е станал нарицателен и популярен образ в руската култура. В романа “Москва 2042” Войнович предрича, че Русия ще се управлява от “Комунистическата партия на държавна сигурност”, която комбинира КГБ, руската православна църква и комунистическата партия.
В “Монументалната пропаганда” авторът взема на прицел посткомунистическа Русия, която според него не се е променила много от времето на Сталин.