hide

По покана на Народна библиотека "Иван Вазов" - ПловдивНУМТИ "Добрин Петков", ОУ "Васил Левски" и Народно Читалище Светлина в село Труд със съдействието на ИК Жанет 45 в рамките на инициативата Младият Пловдив чете 2018 се срещаме с Мая Дългъчева, десет години по-късно. Мая Дългъчева пристига от Германия, където последните години живее. Каним ви да се запознаете с Мая Дългъчева на 29 май 2018 г. от 17 ч. в Детски отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив

На 29 май Мая Дългъчева ще се срещне с деца от ОУ "Васил Левски", а на 30 май ще си поговори с деца от НУМТИ "Добрин Петков" и ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" по покана на библотеката на читалище "Светлина-1929" в село Труд.

Събитието се организира със съдействието на Център за работа с доброволци към РНБ "Иван Вазов", Детски отдел и Центъра за работа с доброволци към Библиотеката при НЧ ,,Светлина 1929'' с.Труд. 

Мая Дългъчева е автор на книги за деца и възрастни, песни, пиеси и др. Творби на Мая Дългъчева са преведени на английски, руски, немски, френски, испански, сръбски. Присъстват в редица поетични антологии в България и в чужбина, както и в учебници, сборници и помагала за предучилищна и начална възраст. За деца е публикувала книгите: „Слон и чадър", „Скубльо – надхитреният пират”, „Стрина Мецандра на маскен бал”, „Папийонка за великия Щуралди”, „Подслон за Триточка”; „Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди", „Как се лекува лъвски страх без пердах"; „Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло”, „Как един ден белият свят бил оцветен”; „Пъстри приказалки", „Коледните чудеса", „На какво ухае зимата”, „Азбуката в гатанки”, „Лодка с патешка походка”, „Приказки от Оная гора“ и „Топлото човече“.
Носител на наградите „Златен век" – Министерство на културата, Втора награда в международния конкурс за приказка „Europe in a fairytale”, 2007 г., Наградата на Съюза на българските писатели за детска литература, 2009 г., Национална награда за детска литература „Константин Константинов" в категория „Автор", 2009 г.