hide

Годината още не е изтекла, но с увереност можем да кажем, че публикуването на  документалния роман в три тома „По особено мъчителен начин“ от Свобода Бъчварова и пребиваването на авторката за първи път от 1989 г. насам в родината й ще са едно от значимите събития в културния календар за 2008 г.
Свобода Бъчварова се завърна „у дома“ навръх 22 септември. Уморителният 14-часов полет и натоварената програма не попречиха на 83-годишната г-жа Бъчварова да откликне с внимание на невероятния медиен интерес не само по време на пресконференцията, дадена веднага след стъпването й на родна земя, но и при почти ежечасните й срещи с многобройни почитатели, приятели и съмишленици в Карлово, София, Бургас, Варна, Пловдив, Благоевград.  
И през всичките тези дни на почти денонощни пътувания от единия до другия край на България тази крехка жена не спря да излъчва доброжелателност, не се умори от повтарящите се въпроси, от повтарящото се нетърпение на хората да я докоснат, да я прегърнат, да й изразят уважението си, не се оплака от повтарящото се дълго писане на автографи след изпълнените с драматизъм и откровеност разговори, не пренебрегна нито един въпрос, нито един човек.
„Озарена“... Така я нарече преводачът от Турция Хюсеин Мевсим в писмо до ИК „Жанет 45“, в което изразява своята благодарност към издателството за възможността да срещне „тази изключителна личност“.
Многобройни бяха и благодарностите към издателството за осигурената възможност толкова много читатели да се срещнат на живо с обаятелната писателка, заемаща отдавна специално място в сърцето на четящата публика и почитателите на българското кино.
И така, след само още няколко дни Свобода отново ще отпътува. Далеч. Много далеч – в Бразилия. Там, където са близките й, там, където е прахът на любимия й съпруг. Ние ще останем с книгите й насаме – за да ни помогнат да си отговорим на „особено мъчителния“ въпрос: как да останем хора и в безчовечни времена.