hide

 Филмовият дебют на Явор Гърдев – екранизация по романа "Дзифт" на Владислав Тодоров – спечели приза "Сребърен Свети Георги" за най-добра режисура на 30-ия Московски международен кинофестивал, както и наградата на Федерацията на руските кино-клубове за най-добър филм в основното състезание.

Журито, председателствано от актрисата Лив Улман, е отличило лентата, "заради успешното съчетание на елементи на екшъна и на язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години на миналия век".

Оператор на филма е Емил Христов, художници - Никола Тороманов и Даниела-Олег Ляхова, композитор - Калин Николов. В главните роли ще видим Захари Бахаров, Владимир Пенев, манекенката Таня Илиева, Михаил Мутафов, Джоко Росич.

"Дзифт" получи и наградата на международното жури на Федерацията на киноклубовете, което отличи българската продукция "За свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея".
Героите на филма са от градската фауна на София от 60-те. Главно от Коньовица, Ючбунар и Банишора. Действието се съпровожда от визуалните халюцинации на главния герой, който излиза от затвора в епоха, която познава само от вестниците и книгите в затворническата библиотека..."

Филмът трябва да се появи по нашите екрани през есента.