hide

Ден след като за първи път стана майка, Рин Ямамура получи наградата “Изкуството на книгата” за оформление на авторския си дебют “Азбука на любовта”. Изящната книга има две версии: библиофилско издание и вариант в твърди корици. Подобна практика все още е рядкост за българското книгоиздаване.

Наградата за детска книга получи  “Весела чета с боси крачета” по текст на Зоя Василева и с чудесното оформление на Яна Левиева.

Издателска къща “Жанет 45” за поредна година бе номинирана за последователната си политика в областта на българската литература.

Книги на “Жанет 45” участваха във всички по-важни категории.

Документалната книга “Горещо червено” на журналистката Ивайла Александрова бе номинирана в категория “Художествена литература”. Оформлението на Цвятко Остоич също бе удостоено с внимание в номинациите.

Сборникът текстове на Митко НовковПодир сенките на литературата” получи номинация в секция “Хуманитаристика”.

Тазгодишното раздаване на наградите “Христо Г. Данов” за принос към българската култура съвпадна със 180-та годишнина от рождението на патрона си.

Лауреатите станаха известни на 13 юни по време на празниците “Пловдив чете” (11-14 юни).

Националната награда “Христо Г. Данов” се раздава от 1999 г.  от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.