hide

За 13-ти път Издателска къща „Жанет 45” ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов”:
18 декември 2007, 18.30 часа, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – София
От 108 книги, постъпили за участие в конкурса, жури в състав Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Николай Заяков, Георги Господинов, Румен Леонидов и Божана Апостолова номинира следните шест книги: 

ГЕОРГИ МАРИНОВ, „Тъмнозеленият цвят на нощта”
Издателска къща „Жанет 45” – Пловдив, 2007


СИЛВИЯ ЧОЛЕВА, „Писма”
Издателска къща „Жанет 45” – Пловдив, 2007


ДИМИТЪР СТЕФАНОВ, „Човешки, твърде човешки
Издателство „ХАЙНИ”, София, 2007


ИВАН ЖЕЛЕВ, „Без пепел”
Издателство „Български писател”, София, 2006 РАДА АЛЕКСАНДРОВА, „Всички ангели спят”
Издателско ателие „Аб”, София, 2007 БОЖИДАР БОГДАНОВ, „Демиургически упражнения”
Издателство „Фабер”, В. Търново, 2006

ГЕОРГИ МАРИНОВ, „Тъмнозеленият цвят на нощта”
Издателска къща „Жанет 45” – Пловдив 
Георги Маринов е роден на 18 април 1937 г. в Перник, където живее и досега.Завършил е СУ „Св. Климент Охридски”. Последователно е работил в областта на просветата и културата, бил е редактор в литературния алманах „Струма”. Членува в Сдружението на българските писатели.Автор е на 7 книги със стихове, две от които – за деца. „Тъмнозеленият цвят на нощта” е книга за пътя. (А не са ли винаги за него книгите, в които се събират осенените от поезия откъси-жалони, наричани стихотворения?) Пътят в нас и над нас, окъпан в светлина и пеещ въздух.В него текат едновременно разните човешки времена-възрасти и времената отвъд тях. Препъванията и паданията са нежни белези; нощта е тъмнозелена и лекува. Отлитналата мечта се връща и кръжи. Връщат се, кръжат въпросите – „Кажи ,небе, / на открито съм застанал.” Долавяш и губиш отговори. Великолепна поезия.   


СИЛВИЯ ЧОЛЕВА, „Писма”
Издателска къща „Жанет 45” – Пловдив 
Силвия Чолева е родена през 1959 г. Завършила е Българска филология в Софийския университет. Работи в програма „Христо Ботев” на БНР, където води предаване за култура. С първата си книга „Детето на глухонемите” (1933) печели наградата за поетичен дебют „Южна пролет”, а със стихосбирката „Внимателно” (2001) – Националната награда за поезия „Иван Николов”.От двойния проект на Силвия Чолева „Картички” и „Писма”, втората е по-острата, по-интимната, по-изискващата. Стихотворенията в „Писма” диалогизират на само с посланията на отдалечени приятели, а преди всичко с прочетеното от минали и днешни поети – Октавио Пас, Сеферис, Линда Франс, Еугениус Алишанка, Марк Странд... Книга на поет, който знае как да чете книгите и света. И вярва в утопичната заедност и споделеност, които поезията ни подарява: някъде наблизо има човеккойто чете същите стихотворенияи също е обсебен   

ДИМИТЪР СТЕФАНОВ, „Човешки, твърде човешки”
Издателство „ХАЙНИ”, София, 2007
Димитър Стефанов е роден на 20 март 1932 г. в с. Денчевци. Гимназия завършва в Дряново, а чешка и българска филология – в Карловия университет, Прага. Известен български поет, есеист, преводач. Автор на над 30 стихосбирки, някои от които са преведени в Словакия, Чехия, Сърбия, Англия и Словения. Представян е в антологии, алманаси и списания в много европейски страни, в Аржентина, Индия, САЩ и Япония. Превел е над 50 книги стихове и проза от чешки, старочешки, руски, сръбски, македонски, а с дословен текст – от старофренски, хинди и японски. Член е на българския ПЕН-център, на СБП и СПБ. Почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура (WAAC). Дори никога нищо да не сме чели от Димитър Стефанов, новата му книга – твърди в послеслова към нея Георги Цанков – ще е напълно достатъчна да ни убеди в майсторството и мъдростта на този „поет на естествените чувства”.   

ИВАН ЖЕЛЕВ, „Без пепел”
Издателство „Български писател”, София, 2006
Иван Желев е роден на 21 февруари 1964 г. в гр. Ямбол. Завършва ВИАС – София, специалност хидротехнически съоръжения. Работи в частна строителна фирма в столицата. Макар да е издал само две книги със стихове – „Ангел и Оазис” и „Без пепел”, той успява да привлече вниманието на сериозните ценители на поезия и на събратята си по перо. Опитният четец няма да се подведе от заглавието „Неуспял поет” и след като проследи всичките превъплъщения на автора в тази искряща от метафори книга, би могъл да каже, че с „Без пепел” Иван Желев вече е един „успял поет”.   

РАДА АЛЕКСАНДРОВА, „Всички ангели спят”
Издателско ателие „Аб”, София, 2007
Рада Александрова е родена на 19 юли 1943 г. в Свиленград. Завършва Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски”. 4 години работи в отдел „Поезия” на БНР, а след това 15 години е редактор в списание „Пламък”. От 1992 г. до 1995 г. е управител на ИК „Иван Вазов”. „Всички ангели спят” е дванадесетата книга със стихотворения на Рада Александрова и ето че и тя, като дванадесетия месец от годината, е проникната от дъха на есен и зима, на тъга и благост, на загуби и утехи. Утехата на сезона: ароматът на чай, килимът на листопада, снегът. Утехата на близките: протегнати ръце. Смирена нежност. Грижи, празници. Хора – „щастливи, светли, страдащи”. Утехата на себепознаването – и познаването на света чрез себе си. Утехата – чудото! – на езика, на словото. На стиховете.  

БОЖИДАР БОГДАНОВ, „Демиургически упражнения”
Издателство „Фабер”, В. Търново, 2006
Божидар Богданов е роден на 30 януари 1963 г. в с. Деков, Плевенска област. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Работи в сферата на образованието. Автор е на 7 стихосбирки, издадени в периода 1992 – 2007 г. В периодичните литературни издания можем да срещнем името му и като автор на множество критически отзиви, публицистични материали и др. Член е на Сдружение на българските писатели. Стихосбирката „Демиургически упражнения“ на Божидар Богданов доказва, че този авнтор няма проблеми със словото, себетърсенето и себеизразяването. Стилна, изпълнена с находки книга, умна и остроумна, плодна единството между душа и разум, между дух и душа, между дух и разум.