hide

ИК ЖАНЕТ 45 & ГАЛЕРИЯ АРТ СПЕКТЪР имат удоволствието да Ви поканят да присъствате и да отразите авторското четене на Силвия Чолева и Митко Новков и най-новите им книги - „Писма" & "Картички" (поезия) и "Подир сенките на литературата" (цикли и зацикляния)
Това е третата среща от "Срещи в сряда" в Пловдив - най-новата инициатива на ИК "ЖАНЕТ 45" от поредицата "ПЛОВДИВ ЧЕТЕ".

Дата и час: 31 ОКТОМВРИ | 18:00 ч. | вход свободен
Място: Галерия Арт Спектър, бул. „Източен" 68, безплатен паркинг

 

 

За стихосбирките "Писма" и "Картички" Камелия Спасова и Мария Калинова споделят пред "Литературен вестник", че "... Всяка книга е различна, отчетлива, запомняща се, въпреки че всеки път, когато погледнеш към единия близнак, може да се припознаеш в другия. Двойното тяло на "Писма" и "Картички" се вписва напълмо както в личния поетичен портрет на Силвия Чолева, така и в съвременния контекст на българската литература, като същевременно предлага своя оригинална, ярка, несводима интерпретация и визия на това докъде се простира поезията."
(в. "Литературен вестник", бр. 32, 2007 г.)

 

"Сме в годината на Коня. Водният кон. Така е по китайските хороскопи. По българските е ясно: сме в годината на Царя, 12 лета след Промяната. 12 не е какво да е число, а магическо и циклическо. 21 са месеците, 12 са апостолите;
12 са зодиакалните знаци. Можем значи да кажем, че сме затворили един цикъл. Точно при това "уроборосване" на българското преживяхме "бум на романа". Следователно "бумът" и "цикълът" са някак свързани, някак заедно вървящи. Да, 2001-ва е година на романа: "Госпожа Г." на Емилия Дворянова, "Емине" на Теодора Димова, "Каталог на душите По" на Мария Станкова, "Синята стълба" на Елена Алексиева, "Фани по опасните пътища на светлината" на Райна Маркова, "Кожа" на Силвия Томова, "Лудници и храмове" на Йорданка Маргаритова, "Виена" на Антони Георгиев, "Животът в очакване на портокаловата топка" на Борис Минков, "Мисия Лондон" на Алек Попов, "Пола" на Златомир Златанов, "Седем дни" на Дилян Вълев...

(из "Подир сенките на литературата" - цикли и зацикляния)