hide

В началото на есента къща музей “Иван Вазов” и издателска къща “Жанет-45” откриват сезона на станалите вече много популярни “СРЕЩИ В СРЯДА”, литературни вечери с участието на съвременни писатели, които четат откъси от свои книги. Досега в поредицата са взели участие Станка Пенчева, Теодора Димова, Деян Енев, Красимира Зафирова, а на 9 май, Деня на Европа, девет млади поети, автори на “Жанет-45” четоха свои стихове.

26 септември, последната сряда на месеца е и първата през есента среща на съвременната българска литература с нейните читатели и почитатели.

В навечерието на европейските дни на музеите под надслов “Историческото и културно наследство – поглед в бъдещето” и в поредицата “Срещи в сряда” къща музей “Иван Вазов” и издателска къща “Жанет-45” ще проведат необичаен литературен хепънинг “ТОЧКА РАЗНИ”. Стремежът на организаторите е да съберат под “един покрив” три литературни жанра и трима автори с различно, но ярко присъствие в съвременния ни литературен живот. Дебютният роман на Георги Илиев, който бе удостоен и с една от наградите на конкурса “Южна пролет”, ще влезе в диалог с поезията на Пламен Антов и концептуалната критическа книга на Митко Новков, която от своя страна анализира творбите на единия от участващите автори. “ТОЧКА РАЗНИ” ще пародира колажния прочит, вглеждайки се от друга страна сериозно в бъдещето на българската литература. Тримата автори ще четат и “свои” откъси от Иван Вазов и ще отговарят на един и същи въпрос с повишена трудност с пасажи от книгите си, издание на “Жанет-45”.

“ТОЧКА РАЗНИ” иска да подчертае целостта на литературата, равнопоставяйки различните й жанрове и възрасти, обвързвайки нейната история с нейното бъдеще, общите търсения на авторите, тематичните ядра, които и тук, и навсякъде по света кръжат около важните и вечни теми на литературата.

“ТОЧКА РАЗНИ” ще се проведе на 26 септември, последната сряда на месеца, от 18 часа в кафене клуб “Иван Вазов”.