hide

ИЗДАТЕЛСТВО ЖАНЕТ 45 на КОЛЕДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА 2022

6 декември, вторник

18:00 – Среща с автограф с Теодора Тотева, поезия „На сантиметър от чудото“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Теодора Тотева (1992) е носител на първа награда на Националния литературен конкурс „Георги Черняков“ (2018). Автор е на стихосбирките „Голи стихове“ (2014) и „Преди тишината“ (2018). Превеждана е на английски, италиански, испански, арабски и португалски. „На сантиметър от чудото“ е третата ѝ книга с поезия. 

19:00 – Среща с автограф с Константин Трендафилов, поезия „Имам нещо да ти кажа“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Константин Трендафилов е поет, писател и музикант. Автор на поетичната книга „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“ (2016) и романа „Затворисърце“ (2017), които бързо се превръщат в най-продаваните книги според класациите на големите книжарници. Поетичната „Имам нещо да ти кажа“ е третата му книга. 

7 декември, сряда

17:00 – Среща с автограф с Георги Господинов, сборник с разкази „Избрани истории“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният съвременен български писател, а литературните му успехи са световни.

Първият му „Естествен роман“ се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., а романът му „Физика на тъгата“ е номиниран и печели редица отличия, сред които швейцарската награда „Ян Михалски“.

Само преди няколко седмици стана ясно, че романът „Времеубежище“ е в списъка на сп. „Ню Йоркър“ за най-добрите книги на 2022 г., а миналата година книгата спечели най-голямата литературна награда на Италия Strega.

18:30 – Среща с автограф с Ивайла Александрова, документалистика „Оловна тишина. Историята на един разстрел“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Най-голямото и важно постижение на книгата за Никола Вапцаров, „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ е, че от дълбината на морето от факти – факти, които не спираха да изскачат до края, да се самозаявяват по един почти свръхестествен начин, сякаш чакали осемдесет и повече години точно този момент – в крайна сметка действително се е надигнала истината, и то не само тази за конкретния случай, а понятието за истина изобщо – такова, каквото най-много ни плаши.“ ~ Елена Алексиева

8 декември, четвъртък

18:00 – Среща с автограф със Здравка Евтимова, роман „Резерват за хора и вълци“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Здравка Евтимова е невероятен автор! В нейните разкази и романи странна магия прегръща героите ѝ. В словата ѝ има поезия и грапавина. Докато прелистваш страниците, от тях изскача със зловеща усмивка нещо, което наподобява Чешърския котарак, но пък Алиса е повече от една. Да, в романите на Евтимова има и по една Алиса, която пораства и открива, че хората са изначално съсипани от себе си.“ ~ Елица Матеева, Лира

19:00 – Среща с автограф с Йордан Славейков, сборник с разкази „Празнично семейство“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Празнично семейство е реплика от един от разказите. Вече бях пратил на Марин три разказа да чете, и той просто ми написа, че това е заглавието на сборника. И беше прав, че е най-подходящо. Празничното ни семейство е онова семейство, онези хора, с които избираме да сме истински близки, те ни избират нас, и не са рожденото ни семейство!“ От автора

9 декември, петък

18:00 – Среща с автограф с Мария Донева, книга „Мишките отиват на опера“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Мишките отиват на опера“, редактор Марин Бодаков, илюстрации Кирил Златков, издателство „Жанет 45“. 

Операта е изкуство за всички! Това го знае и най-малкото мишле, затова денят, в който ще ходят на представление, е празник. Облечени с най-хубавите си дрехи, с лъснати обувки и сресани мустаци, те влизат през вратата на операта и попадат във вълшебен свят на музика, любов и красота. Поема за всички възрасти. 

18:30 – Среща с автограф с Антина Златкова, поезия „Контражур“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Антина Златкова живее и работи във Виена. „Контражур“ е третата ѝ книга.

„С въображението на много пътувал човек, чийто поглед се е научил да вниква отвъд естетиката на видимото, Антина Златкова успява да хване като в капка кехлибар душевните състояния на своите герои и героини. Мъжете умеят да копнеят, но не познават телата си, жените пък обичат да са пищни и розови и често слагат от всичко в повече, носталгията е ту в сепия, ту в мъгла, реалността е сюжетмеханика на светлина и показалец и в крайна сметка е важно да се събуждаш всеки ден, дори да виждаш как морето влиза в стаята ти.“ ~ Емануил А. Видински

10 декември, събота

11:00 – Среща с автограф с Петя Кокудева, детска книга „Юху-буху-измислячус“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Вдъхновена от необичайната логика на децата и умението им да правят удивителни взаимовръзки, книгата ЮХУ-БУХУ-ИЗМИСЛЯЧУС събира 17 кратки стихотворения за различни животни - от крава и пингвин до бухал и пчела. Всяко животно е главен герой в сюжет, който хем е небивал и изненадващ, хем е по свой начин логичен, и подканва децата да сглобяват света по шеметно нов начин.
Книжка-упражнение по фантазиране. Игра на невероятни възможности, които обаче звучат логично! Рисунките на Антония Мечкуева капват ароматен мед в лъжицата на детското въображение.

12:00 – Среща с автограф с Георги Б. Геров, сборник с разкази „Игра без финал“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Георги Б. Геров (1977) е магистър по право и философия в Софийски университет. „Игра без финал“ е третата му книга.

„Светът се проектира вътре в нас и ние така го опознаваме. Но без да си даваме сметка за този важен факт. Писателите са тези, които ни обръщат внимание върху него. Върху мелодиите на вътрешните ни струни, върху взривовете зад клепачите ни. Добрият писател просто прибавя необходимата доза въображение, за да успеем да изминем тази космическа крачка между „вън“ и „вътре“. ~ Деян Енев

13:00 – Среща с автограф с Димитър Гачев, поезия „Създател на глобуси“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Смелото преминаване през световете е особен стилов белег в текстовете му.“
~ Александър Секулов

14:00 – Среща с автограф с Екатерина Петрова, книга „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Нещотърсач е като бездънен куфар, в който се побира цял един свят, пълен с вълнуващи сюжети – бележник Moleskine, матрьошка, бял потник, трохи от мадлени, жълто паве, люблянски змей, марсилски сапун, пилешка кост, наниз от мъниста. Екатерина Петрова разказва с литературен талант и журналистическо преклонение пред фактите историите зад всеки предмет от своята колекция, като неусетно ни предава от своята космополитност.
~ Ива Рудникова

15:00 – Среща с автограф с Юли Шумарев, „Макгахански блусове и балади“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град. 
И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване. 
А улица „Макгахан“ вече е част от литературната ни география. ~ Ина Иванова

16:00 – Среща с автограф със Станислава Станоева, сборник с разкази „Трева и звезди“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Станислава Станоева е родена в Пловдив. Автор на стихосбирките „Смъртта на палача” (1999), „Полет в камъка” (2003), „Градове и други острови” (2009), „Теория на всичко” (2012), „Форми на живот“ (2017), „Божествени частици“ (2020). Стиховете ѝ са преведени на турски, английски, немски и норвежки.

„Детството като една от най-плодотворните, но и трудни теми в литературата, съчетано с уменията на автора да разказва и точността, с която езикът прихваща материалното измерение на живота, превръщат сборника с разкази „Трева и звезди“ в своеобразна психологическа и топографска карта на фетишите и местата на колективна памет от времето на соца и годините след това. Сборникът може да послужи на всички, които са любопитни да разберат що е „спарче“, кои книги, плочи и изпълнители, кои семейни градски теми и легенди са кръстосвали сенки в живота ни. Тук, подобно на изровени цветни стъкълца, картините от света на героите се сменят една след друга в калейдоскопа на автобиографичната памет.“ ~ Екатерина Григорова 

17:00 – Среща с автограф с Ина Иванова, поезия „Нещата, за които мълчим“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството.

Автор е на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (2009), „Името на неделята” (2012) и „Летящ акордеон” (2014), романа „Кар танеси” и стихосбирката „малки букви” (2016), „Криле от папиемаше" (2019). Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език. 

„Тази крехка книга пътешества между летата на срамежливото порастване и зимите, които си отиват без предизвестие. В междусезонията ѝ се е сгушил един свят, който не знаем колко и дали ще трае, но е спасителен тук, сега. Обостря сетивата. Усещаме пулсациите му през призмата на болките – минали и настоящи, носталгични, живи. Забавяме, съзерцаваме, изричаме имената на състояния, назоваваме онова, за което досега сме мълчали. „Облягаме тъгата си“ на другия. Притихнали.“ ~ Невена Дишлиева-Кръстева

18:00 – Среща с автограф с Боян Йорданов, роман „Възлюбените“
#325, щанд на ИК Жанет 45

Боян Йорданов е роден в Ботевград. Биотехнолог, доктор по химия. Романът „Възлюбените“ е негов дебют. „Това е история за вечния малък човек, който не обича да „размишлюва“, но инак „всичко разумява“, който може и да трепери, да се гъне, да се подчинява, на който, когато изригне – изригва! „Защо безумният человек е хала голяма!“ Убива, но не от героизъм, а защото е освирепял от страх. И пак от разумен страх вечният малък човек оцелява. За Боян Йорданов „Възлюбените“ е дебют в литературата. Но затова пък какъв дебют!“ ~ Христо Карастоянов 

19:00 – Среща с автограф с Ирена Иванова (Рене Карабаш), сборник с кратки истории „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“
#325, щанд ИК Жанет 45


Човек на име Омар пише и изпраща писма на бъдещата си съпруга, която още не е срещнал и която не познава. Не знае кога и къде ще се появи в живота му, не знае как изглежда и дали изобщо е родена. Тогава къде точно изпраща тези писма? Получава ли ги някой? Ще получи ли отговор от нея? Това са въпроси, които губят своя смисъл, потъвайки в дълбочините, в които Рене ни потапя, и ние неусетно започваме да се превръщаме в Омар.

11 декември, неделя

12:00 – Среща с автограф със Стефан Цанев, драматургия „Убийството на Богородица“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„Сезонът на илюзиите не е свършил за мен. Ако беше така, нямаше да напиша нито ред повече. С това, че продължавам да пиша, да създавам думи, да създавам стихове, да създавам пиеси, това означава, че аз още храня надежда да променя света. Да стане такъв, какъвто бих искал да бъде. Това е пътят, литературата на това разчита. Че, променяйки отделния човек, един човек, двама- трима, петстотин, те ще продължат това дело и ще променят света. И той ще стане, както казва Йовков, един красив и справедлив свят. Аз живея с тая илюзия и сигурно с нея ще си отида.“  ~ От автора

13:00 – Среща с автограф с Крум Филипов, поезия „Писма до сина ми“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„В стиховете на Крум Филипов покорява високата култура на преживяването, несъмнената ориентация на поета всред личностите и проблемите на лириката ни, будните му сетива за света; подкупва ни също артистизмът и вътрешната свобода, с която употребява словото.“ ~ Калин Донков

16:00 – Среща с автограф с Тодор П. Тодоров, роман „Хагабула“
#325, щанд на ИК Жанет 45

„За мен винаги най-важното в писането е било използването на езика. Не историята е най-важното в случая. Една най-банална история би могла да се разкаже по впечатляващ начин, който я прави изключителна и извънредна“  ~ От автора

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров излиза извън рамките на българската литература. Буквално: в нея няма българска история, в нея няма български проблеми, в нея я няма, най-сетне, българската котловинност. И независимо от това романът е много българска книга - не само защото е написан на български, но и защото поставя пред нас, читателите, важни задачи: да вдигнем главите си, за да видим хоризонта и небето; да сведем очите си, за да проникнем в дълбините и потайното; да отпуснем душите си, за да срещнем неустоимото и вълшебното.“ ~ Митко Новков.