hide

На Международния ден на детската книга, рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен, писателката Катя Воденичарова получи националната наградата за цялостен принос в литературата за деца „Петко Р. Славейков” за 2007 г., присъдена й от Министерство на образованието и науката и Дом на детската книга.

На тържествена церемония в дома-музей „Ангел Каралийчев” зам.-министър Ваня Добрева връчи на Катя Воденичарова отличието, включващо субсидия от 2000 лв. за издаването на следваща книга и приз от 500 лв.

Този морален и финансов стимул за българската детска книга отива при един автор, посветил повече от четирийсет години на литературата за деца и тийнейджъри със своите девет книги, над двайсет пиеси и осем сценария за филми. В най-новата си книга „Следвай ме бабо“ (2007) авторката доказва, че възрастовата разлика между поколенията съвсем не е пречка, за да се състои едно интригуващото и актуално литературно общуване със съвременните български деца.

„Хуморът в книгите ú е толкова уникален и неподражаем, че ако пред себе си имам десетки пасажи от детски книги, винаги ще позная кой е нейният!”, заяви един от членовете на журито Петя Александрова.

Самата Катя Воденичарова, заедно с признателността си, сподели и своите притеснения: „За жалост, популярността и рекламата на българската книга за деца днес е много малка. За нея се говори единствено в една конкретна седмица, посветена на нея, или по време на фестивала в Сливен – един път в годината. На страниците на лъскавите списания не се представят детските книги на съвременни автори за деца, каквито са Виктор Самуилов, Панчо Панчев и др.”