hide


„Време за четене” се нарича новата литературна инициатива, която стартира следващия петък (14 март). Зад нея стоят Издателска къща „Жанет 45” и столичната галерия „Дебют”, а идеята й е да събира млади български автори и почитатели на литературата. „Време за четене” ще се превърне в ежемесечна среща на таланти, като регламентът е съвсем ясен – всеки първи петък на месеца, по двама автори ще представят своето творчество. Участниците ще бъдат дебютанти и имена, познати от поредиците „Гамбити” и „Поетики” на издателството. Публиката ще може да пита, обсъжда, коментира и „измъква тайни” от писането им.
Първото издание на „Време за четене” ще се състои на 14 март от 18.00 ч., в галерия „Дебют” към Националната художествена гимназия, в сърцето на София – бул. „Васил Левски” 62. Млади художници, възпитаници на гимназията, също ще се включват в литературните четения, давайки визуален формат на чутия текст. Всичко това пък ще бъде съпроводено от музикален фон, специално селектиран от авторите. По този начин срещите ще се превърнат в уникален „триизмерен” арт микс, включващ текст, рисунка и звук. Първата двойка, с която ще стартира инициативата ще бъдат Иванка Могилска и Стоил Рошкев. Ето и тяхното кратко представяне, което е издържано съвсем в новаторския дух на „Време за четене”:

Иванка Могилска: „Понякога Иванка Могилска е твърде рошава. Тогава си забравя думите някъде и не може да каже нищо за себе си. Когато това се случи, прибягва до вече написани.

Искам да бъда анимационен герой.
Искам някой да ме рисува.
Да мисли с моята глава.
Да говори с моята уста.
Да стана участник в комикс.
Когато сгреша,
художникът да ме изтрива.
С гума.
И да ме рисува отново.
Чист и праведен.
Искам да бъда част от матрицата
и когато стане опасно
да се скривам в редицата
от еднакви бурмички, колелца и бутончета.
Искам да бъда
финалните надписи
и музиката в началото
и ако може
да си избирам
художника.”

Стоил Рошкев: Дето викаше един – като е гарга да е Рошкева;-)И макар Стоил Рошкев напоследък да е понатежал, мигар не може да си помечтае на глас, тоест на текст, на заклинание... пък току виж взела, че се превърнала в реалност и извън киберпространството тази му мечта:

Кибермодернизъм

Да се
построиш разкошен
с фитнес гръб
и парфюмирано поло
свеж и със
спортно излъчване
трябва
да забавляваш наивните
с вицове
от мрежата
тогава едва ли
ще имаш проблем
с рейтинга
тъй като всеки умеещ да
блъфира чаровник е
перманентно пръв
във”
„Време за четене” стартира в петък 14 март, от 18 ч. в столичната галерия „Дебют” към Националната Художествена Гимназия.