hide

На 19 септември се постави началото на авторските четения в Пловдив. И нито лошото време, нито театралния фестивал "Сцена на кръстопът" успяха да попречат на феновете на Георги Господинов да дойдат и да слушат някои по-стари, както и някои по-нови от стиховете му, публикувани в "Балади и разпади"; да се насладят на стихове, посветени на малката Рая - дъщеричката на автора, както и да чуят любимите си стихове, прочетени от самия Георги Господинов.

Някои от другите представители на "поколението на 90-те", както самата издателка Божана Апостолова определи авторите, които ще четат произведенията си пред пловдивска публика са Силвия Чолева - с "Писма" и "Картички" (която ще гостува на 31 октомври, съвместно с Митко Новков - "Подир сенките на литературата"), Мила Ламбовска - "Лила" и Пламен Антов - "Лисабон, или кратя на поезията" (14 ноември), Стоил Рошкев - "Жени по китайската стена" (28 ноември).

Главният драматург на НТ "Иван Вазов", Константин Илиев ще зарадва пловдивчани само ден след юбилея си, на 17 октомври, с откъси от последния му роман "Френско магаре", романа, който спечели наградата "Елиас Канети" за роман на годината - 2005г.,"Поражението", както и "Паметта на гарвана" - текстове за театър, драматургия и политика.

Мария Станкова е последният автор преди Коледа (12 декември), предвиден в предварително изготвената програма от ИК "Жанет 45". Тя ще чете откъси от разказите си "Бейби лъжкиньо" и романа "Трикракото куче".
Под името "Срещи в сряда" ще се проведат и няколко детски четения, макар и да са в съботните дни. Всяка последна събота на месеца на Пловдив ще гостуват детски автори.